miercuri, 20 ianuarie 2010

my hero...


am vazut azi de dimineata ( poate prea de dimineata, la 4 si ceva ;))) ) o poza pe facebook-ului unui prieten cu un batalion de soldati, ofiteri romani pe un teatru de operatiuni din afara. sentimentul creat la vederea acelei poze mi-a adus aminte brusc de fapt de radacinile acestor sentimente cu care de fapt am crescut, cu care indirect m-am nascut. si imi dau seama de niste lucruri pe care altii le neaga, altii le uita, de care altii sunt mandrii: amintirile, locul unde crestem, cultura in care crestem, tara unde ne dezvoltam ca oameni nu se uita niciodata.
am sa copiez cateva fragmente de pe site-urile a doua institutii publice de jandarmi, dintr-un ziar si de pe net cu mentiunea surselor desigur in format link:)

Inspectoratul de Jandarmi Satu Mare:

"
Un eveniment important care se leaga de aceasta perioada si de numele Jandarmeriei reprezinta momentul eliberarii orasului Carei, Jud. Satu Mare la 25 octombrie 1944, atunci cand alaturi de armata sovietica la luptele acestor tinuturi au participat si o subunitate de Jandarmi romani condusa de catre Sublocotenent IONITA BORSAN, acesta fiind cel care a patruns primul in orasul Carei si a inaltat falnicul Drapel Romanesc.

Avand in vedere acest fapt istoric de care se leaga numele Jandarmeriei si a orasului Carei, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Satu Mare a solicitat sa poarte denumirea onorifica de „General de Brigada IONITA BORSAN”."
preluat de pe: http://www.jandarmeriasatumare.ro/pagina_cu_scrt_istoric.htm

Jandarmeria Campina:

"Jandarmeria Româna , componenta importanta a Fortelor Armate, s-a aflat înca din 21 iunie 1941, data la care România a intrat în razboiul de reântregire cu întregul ei potential uman si material de care dispunea, aducându-si de altfel jertfa de sânge pentru reântregirea neamului pe toata durata razboiului.

Semnificativ pentru noi jandarmii, este faptul ca ofiterul de jandarmi IONITA BORSAN a fost primul care a intrat cu plutonul sau în orasul CAREI. "

preluat de pe: http://www.jandarmeriacampina.ro/buletin36_09.htm


Ziarul Monitorul expres Brasov:

"Ca şi Alexandru Farcaş, preşedintele Filialei braşovene a Veteranilor de Război din MAI. „Comandantul meu de pluton, sublocotenentul Borşan Ioniţă, a arborat drapelul românesc pe turla Bisericii Mari din Carei, Satu-Mare. A fost cea mai mare fericire. Atunci am scăpat practic de Dictatul de la Viena şi ne-am luat ţara înapoi. Locuitorii ne-au aşteptat pe toţi cu drapelele româneşti scoase de prin poduri sau pivniţe, iar pe garduri era scrisă lozinca «Vin ai noştri!». "
preluat de pe: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=32346

BCU cluj:

"Nemuritorii. Relatări ale unor veterani de război. Vol. II (Les immortels. Les récis des vétérans de guerre). Autori: Penciuc, Dumitru; Rotariu, Traian; Borşan, Ioniţă; Balosin, Mircea. Bucureşti, Ed. Ministerului de Interne, 1997, 212 p. "

preluat de pe: http://www.bcucluj.ro/re/BistRO1994-1999/CUPRINS/AIV02d.HTM

General de brigada Ionita Borsan- http://www.poezie.ro/index.php/press/1807298/„Ultima_brazdă”-_25_octombrie_1944
-sef de promotie 1941- a instruit trei contingente de ostasi si sapte promotii de ofiteri MAI
- a fost vicepresedintele Asociatiei Veteranilor de razboi MAI
- a fost redactor- sef al revistei "Veteranul"
- decorat cu 8 medalii si ordine printre care "Crucea de razboi" a Cehoslovaciei.


my hero...

3 comentarii:

  1. Buna ziua ,
    Din cauza unor probleme a trebuit sa schimb site-ul .
    As vrea , daca se poate , sa imi schimbati si dvs. datele site-ului http://www.ejocurionline.com (link-ul dvs. va ramane pe kidinho.wordpress.com si pe pagina de parteneri a site-ului meu) , inlocuindu-le cu cele de mai jos :

    Titlu : jocuri pentru copii
    Url / Link : http://www.jocurik.com

    Multumesc pentru intelegere si pentru neplacerile provacate.
    George.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pt ofertele schimb de bannere/ link-uri.
    momentan nu sunt interesata de schimburi link-uri din acest domeniu.

    o zi buna,

    RăspundețiȘtergere